Acties ter gelegenheid van 6 februari 2022, internationale dag van nultolerantie voor vrouwelijke genitale

Heb je onze gigantische clitoris gezien?

Elk jaar op 6 februari wordt de internationale dag van nultolerantie voor vrouwelijke genitale verminking gevierd. In 2022, zet GAMS België voor haar jaarlijkse campagne de clitoris in de schijnwerpers. Op vrijdag 4 februari 2022 was het bijna complete GAMS-team uitgerust met #meetyourclit-stickers op het Muntplein. Er stond een gigantische clitoris van 5 meter hoog! Ons doel was om met de campagne #meetyourclit, met de steun van de stad Brussel, te informeren.

Veel politici waren aanwezig, waaronder Delphine Houba, vertegenwoordiger voor Cultuur, Toerisme, Grote Evenementen en Gemeenschapsvoorzieningen, en Lydia Mutyebele Ngoi, vertegenwoordiger voor Gelijke Kansen, die een eerlijke en ontroerende toespraak hield voor de menigte. :

“Voor alle duidelijkheid: wat we hier zagen is geen giraffe, geen dinosaurus of een abstract beeldhouwwerk. Het is een clitoris! Het orgaan van vrouwelijk genot. Het is kostbaar en essentieel”.

Als u in het stadscentrum hebt rondgelopen, hebt u waarschijnlijk dit krachtige, rechtopstaande orgaan gezien dat de kou en de wind trotseert. Misschien heb je de kans gehad om onze mascotte te knuffelen, onder onze tent deel te nemen aan een tekenssessie om een clitoris te verbeelden. Het was bijna onmogelijk ons te missen. Mocht je ons toch gemist hebben: geen paniek! We hebben goed nieuws. U kunt een herhalingen van alle programma’s voor de #meetyourclit campagne zien, over ons lezen of naar ons luisteren op de radio. De pers ons trots gemaakt. Dit jaar kregen we bijzonder veel persaandacht.

Heeft u ons optreden op TV gemist? We waren op het RTBF nieuws van 13.00 en 19.30 uur. Voor langere versies nodigen wij u uit om de programma’s Libres Ensemble op Auvio of SEX’N’SUN op Youtube, geproduceerd door Tarmac, te bekijken.

Volgt u ons op sociale netwerken? Bekijk onze verhalen op Instagram en zoek naar de #meetyourclit of lees onze publicaties op Twitter, LinkedIn of Facebook.

Meer zin in FM? Bekijk het interview met onze directeur Fabienne Richard, in het programma Tranche D’anar op Radio Air Libre.

En voor wie de schriftelijke en video webpers verkiest, wordt verwend aan de Franse kant: RTBF, RTL, DH, La Libre, BX1, Flair, 7sur7, Moustique, L’avenir en aan de Nederlandse kant: Bruzz, Het Laatste Nieuws, Knack en Humo.

Nu rest ons enkel nog u eraan te herinneren ons te volgen op de sociale netwerken en u in te schrijven op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de agenda van onze activiteiten en, als u dat wenst, kan u ons steunen!

Webinaire #MeetYourClit

De clitoris in de schijnwerpers om te strijden tegen vrouwenbesnijdenis !

Op 3 februari 2022 organiseert GAMS België twee webinars, een in het Frans en een in het Nederlands, om kennis te maken met een orgaan, dat te weinig bekend maar toch zo belangrijk is. Maak je geen zorgen, ze bijt niet (of toch wel)?! We gaan in gesprek over fysieke en seksuele integriteit (ook na trauma). Video’s en getuigenissen van betrokken personen en professionals (m/v/x) nemen ons mee op ontdekking. Wacht niet langer en Meet Your Clit!

Nultolerantie voor vrouwelijke genitale verminking

Elke 6 februari wordt de internationale dag van nultolerantie voor vrouwelijke genitale verminking (VGV) gevierd. Voor haar jaarlijkse campagne in 2022 zet GAMS België de schijnwerpers op de clitoris.

Door dit orgaan, dat nog te weinig bekend is, voor te stellen, onderstreept GAMS Belgium het belang ervan. En herinnert ons aan haar visie: een wereld zonder VGV, waar de lichamelijke en seksuele integriteit van iedereen wordt gerespecteerd!

Maak plaats voor plezier!

De clitoris speelt een sleutelrol in seksueel genot. Het is het deel van de clitoris dat wordt afgesneden bij vrouwelijke genitale verminking, ook wel “vrouwenbesnijdenis” genoemd.

Er zijn mythen en stereotypen rond de clitoris, en het blijft grotendeels onbekend bij het grote publiek, vooral bij de betrokken vrouwen*.

Veel vrouwen*, al dan niet met VGV geconfronteerd weten heel weinig over hun eigen lichaam. Dit moet veranderen!

Programma

12u00 – 13u30: Webinar in het Nederlands

Video’s geproduceerd door IHECS-studenten in samenwerking met GAMS België
Panelgesprek met professionals en betrokkenen (m/v/x): 
Collectief Positief, Nina Van Eekert
Alma, Vrouwenwerking CAW Antwerpen, Ingrid ter Maat
Zorgcentrum na Seksueel Geweld Antwerpen, Bénédicte Rosier en Inge Thijs
GAMS België vzw, Ladan Hadji Dirir en Mawda Abbas

15u00 – 16u30: Webinar in het Frans 

Video’s geproduceerd door IHECS-studenten in samenwerking met GAMS België
Panelgesprek met professionals en betrokkenen (m/v/x):
Martin Caillet, gynaecoloog bij CeMAViE
Fos Mohammed Nur, intercultureel bemiddelaarster bij GAMS België
Françoise Leroux, psychologe bij CeMAVIE
Awa Nikiema, patiënt bij CeMAVIE

Moderatie door Fatoumata Binta Bah, Community Voices.

Praktische info

Wanneer? Donderdag 3 februari 2022
Waar? Online, Zoom
Gratis maar inschrijven is verplicht.

 

Exit