GS-VGV

Gezamenlijke strategie

De Gezamenlijke Strategie voor de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV) is een netwerk dat Belgische actoren samenbrengt uit diverse sectoren die betrokken zijn bij VGV, zoals: gezondheidsprofessionals (m/v/x), permanente educatie, kinderopvang, justitie, begeleiding van asielzoekers (m/v/x) en jeugdhulp, personen betrokken bij genitale verminking, beleidsmakers, enzovoort.

Een sterk netwerk

De GS-VGV is ontstaan in 2008 en is het resultaat van een constatering door organisaties op het terrein: de behoefte aan coördinatie van actoren op het terrein die acties uitvoerden met betrekking tot VGV.

Het doel van het netwerk is om de kwaliteit van preventie en begeleiding van vrouwen en meisjes die met deze problematiek te maken hebben, te verbeteren. Bovendien is het ook bedoeld om het werk van de structuren erkend te krijgen door politieke en administratieve instanties.

Samen wisselen de organisaties en individuen die deel uitmaken van de Gezamenlijke Strategie ideeën uit en reflecteren ze over hun praktijken met betrekking tot de preventie van VGV. Sinds de oprichting van het netwerk zijn tal van methodologische en thematische workshops georganiseerd. 

Gedurende de afgelopen drie jaar heeft het netwerk van Gezamenlijke Strategie tegen VGV een reeks workshops georganiseerd (in het Frans) die specifiek zijn ontworpen voor professionals (m/v/x) die betrokken zijn bij de preventie en behandeling van dit thema. 

In 2021 lag onze focus op kinderen, waarbij de vele facetten van hun bescherming en welzijn werden onderzocht. Het volgende jaar, in 2022, dook onze thematische reeks in het psychologische domein, waarbij de psychologische implicaties van VGV werden belicht en tools werden aangereikt voor een holistische benadering

In 2023 richtte onze reeks zich op het seksuologische aspect, waarbij nauwgezet gekeken werd naar seksuele vraagstukken met betrekking tot VGV. Al deze sessies, rijk aan kennis en perspectieven, zijn nu beschikbaar voor replay op ons YouTube-kanaal. Voor de gedetailleerde samenvattingen van elk workshop (in het Frans) kunt u terecht op deze pagina

MEER INFO OVER GS-VGV WORKSHOPS IN HET FRANS

Strategieën, middelen en tools

Het netwerk heeft verschillende tools gepubliceerd voor professionals (m/v/x), beschikbaar op de website van het netwerk. We nodigen u uit om onze mediatheek te bezoeken.

De website van het netwerk, beschikbaar in het Frans, Nederlands en Engels, streeft ernaar de referentiesite te zijn voor VGV in België. U vindt er informatie over VGV, een evenementenkalender georganiseerd door het netwerk en haar leden, boekverslagen en interviews met mensen die werken aan VGV. De Gezamenlijke Strategie voor de strijd tegen VGV worden gecoördineerd door GAMS België.

Contacten

Marianne Nguena

Coordinatrice van de VGV netwerk

Mail : marianne@gams.be

 

Aminata (Anita) Sidibé

Projectbeheerder
VGV-netwerk in Wallonië

Mail : aminata@gams.be

 

Exit