GAMS

Community voices

Eén van de sterktes van GAMS België vzw is dat de vereniging bij al haar activiteiten vertrekt uit dezelfde kracht: het bestaande verzet binnen de gemeenschappen die VGV uitvoeren. Onze co-bemiddelaars (v/m/x) uit de betrokken gemeenschappen, genaamd “GAMS Community Voices”, spelen een cruciale rol in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking.

Vorming

Door middel van de opleiding van steunpunten uit de gemeenschap, “GAMS Community Voices” genaamd, tracht GAMS België voortdurend de capaciteiten te versterken van mensen uit gemeenschappen die getroffen zijn door VGV. Het doel van deze gemeenschapsactie is het voorkomen van FGM in België, voorlichting, bewustmaking, het leren leiden en organiseren van activiteiten en het verbeteren van het welzijn van de betrokken vrouwen en meisjes.

De co-bemiddelaars (v/m/x) zijn mannen en vrouwen uit de gemeenschappen die getroffen zijn door VGV. Voor GAMS is het van essentieel belang gemengde en heterogene groepen vrijwilligers te creëren, omdat genitale verminking niet alleen een vrouwenzaak is. Als grootvaders, vaders, ooms, broers of familieleden hebben mannen ook een rol te spelen in de bescherming van meisjes tegen besnijdenis.

In 2022 hebben 16 personen die in de hoofdstad en in Wallonië wonen, 40 uur opleiding gekregen, verdeeld over 8 sessies, tweemaal per maand in Brussel. Op de Vlaamse zijde kon GAMS tijdens de paasvakantie een vorming van een week organiseren met 11 deelnemers in Antwerpen. De co-bemidelaards (m/v/x) namen deel aan verschillende workshops en wisselden van gedachten met professionals van GAMS en zijn vele partners.

MARIAMA BAH
Verantwoordelijke van community voices in Brussel en Wallonië.

Ontdek het interview met Mariama ter gelegenheid van de 10 jaren van Community Voices in 2022

Een band smeden met de betrokken doelgroepen

De co-bemiddelaars (v/m/x) spelen een cruciale rol binnen de werking van GAMS België en in hun gemeenschap. Zij spreken op openbare conferenties, vergezellen de betrokken vrouwen naar afspraken (juridische, medische, enz.) en zorgen voor vertaling en interculturele bemiddeling tussen de professionals (v/m/x) van de eerstelijnshulp en de rechthebbenden. Morele steun, tolk van tradities, de gemeenschap begeleidt mensen die zich met hen kunnen identificeren, hun reis begrijpen en de communicatie met de buitenwereld vergemakkelijken.

 

 • Hebt u in uw werk de expertise van een co-bemidelaars (m/v/x) nodig?
 • Wil je een co-bemidelaars (m/v/x) worden?  Wilt u op de hoogte gehouden worden van komende vormingsdata?

Brussel & Wallonië

 • neem contact op met Mariama Bah
  +32 492 28 13 62
  mariama@gams.be

“Ik ben journaliste, presentatrice en mensenrechtenactiviste. Van kinds af aan heb ik mij tegen de praktijken van vrouwelijke genitale verminking en kindhuwelijken verzet.Jammer genoeg, zit het gedachtegoed dat een vrouw besneden en uitgehuwelijkt moet worden, sterk ingebakken in bepaalde denkwijzen. Ikzelf ben in België verzeild geraakt doordat ik iets dergelijks meemaakte, vandaar dat ik mij verder wou inzetten tegen deze praktijken.Ik heb helemaal geen spijt van mijn keuze. Ik heb verschillende mensen mogen ontmoeten met eenzelfde achtergrond en parcours. Sommige mensen die ik heb ontmoet, hadden zelfs ergere zaken meegemaakt. Vandaag voelen deze vrouwen zich begrepen, ze krijgen een luisterend oor aangeboden en worden ondersteund.”

FATIMETOU SOW
Co-bemiddelaar

Vlaanderen

 • neem contact op Mawda Abbas
  +32 493 56 38 86
  mawda@gams.be

“Ik ben al jaren een activist tegen geweld tegen vrouwen en vrouwelijke genitale verminking. Het is al een paar maanden geleden dat ik via GAMS België bij deze strijd betrokken raakte.

Jarenlang functioneerde ik volgens het principe: na zoveel beproevingen dat het onderwerp vrouwelijke genitale verminking mij niet meer zou kunnen schokken en dat zwakte voor mij niet meer zou bestaan.

Door de opleiding co-bemiddelaars die ik bij GAMS België volgde, leerde ik de betekenis van het woord solidariteit. Deze unieke en zeer sterke band hielp mij te kalmeren van deze alomtegenwoordige doffe pijn. Met de verworven kennis kan ik ook andere vrouwen informeren en begeleiden en bijdragen tot een mentaliteitsverandering over de nadelen van VGV. Deze vorming tot co-bemiddelaar heeft alles veranderd. Dankzij de getuigenissen van collega’s en verschillende interventies besefte ik dat er momenten in het leven zijn waarop sommige beslissingen moeten worden herzien, dat mislukking positief kan zijn. Ik besefte dat ik niet zo sterk was als ik dacht en dat mijn zwakheden en kwetsbaarheid nu eindelijk draaglijk zijn.”

AWA NIKIEMA
Co-bemiddelaar

Exit