Belgische Collecti.e.f 8 maars

#8maart : de medewerksters van GAMS vzw in staking

“Als vrouwen stoppen, stopt de wereld.” Op 8 en 9 maart 2020 roept het Belgische Collecti.e.f 8 maars de vrouwen* op tot een tweedaagse staking. Het team van GAMS België vzw, een vereniging uit een precaire sector, heeft besloten om op maandag 9 maart te stoppen met werken. Genoeg is genoeg!

GAMS vzw sluit zich aan bij het Collecti.e.f 8 maars

De feministische staking van de Collecti.e.f 8 maars richt zich dit jaar op vier gebieden: de staking rond betaald werk, de staking rond huishoudelijk werk, de consumptiestaking en de studie- en opleidingsstaking.

GAMS is een feministische vereniging die dagelijks in contact komt met migrantenvrouwen die geconfronteerd worden met gendergerelateerd geweld. Aan de hand van deze staking wilt GAMS het geweld tegen vrouwen in de kijker zetten.

8 maart: doe mee!

Concreet zullen de leden van GAMS op zondag 8 maart deelnemen aan activiteiten die in het hele land worden georganiseerd.

 • In Luik en Namen gaan ze op stap samen met de vrouwen die de vzw regelmatig bezoeken.
 • In Brussel nemen ze deel aan het grote evenement van het Belgische Collecti.e.f 8 maars en co-organiseren ze van 10.00 tot 11.30 uur op het Albertineplein het “geweld” discussietent.
 • En in het kader van het Mons International Film Festival animeren ze het debat na de vertoning van de film “A Girl From Mogadishu” rond het traject van een activiste in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking.

9 maart: de vrouwen zijn in staking

Op maandag 9 maart kunnen de vrouwelijke werkneemsters van GAMS vzw in Brussel, Wallonië en Vlaanderen in staking gaan met behoud van loon. De mannelijke werknemers tonen hun solidariteit door de Brusselse hoofdzetel open te houden.

Omdat wij er genoeg van hebben.

 • Genoeg van het gendergerelateerd geweld en discriminatie. Vrouwelijke genitale verminking, gedwongen huwelijk, seksueel geweld, pesterijen, gynaecologisch en verloskundig geweld, verminking van intersekse kinderen, huiselijk geweld, vrouwenmoorden… De lijst gaat maar door. We hebben elke dag te maken met geweld binnen ons werk en als vrouwen zijn we er ook het slachtoffer van.
 • Genoeg van de straffeloosheid van dit geweld!
 • Genoeg van het dicteren van hoe we met ons lichaam en ons leven moeten omgaan. Genoeg om vrouwen* op te leggen hoe ze hun seksualiteit, hun relatie tot het moederschap moeten beleven.
 • Genoeg van de onzekerheid van de verenigingssector waarin we werken, een voor grotendeels “vrouwelijke” en ondergefinancierde sector, met onzekere banen.
 • Genoeg van de onderfinanciering van ondersteunende diensten voor mensen die te maken hebben met gendergerelateerd geweld.
 • Genoeg van het racistische migratiebeleid dat mensen die naar GAMS vzw België komen in gevaar brengt, opsluit en tot armoede veroordeelt.
 • Genoeg om de mentale last op zich te nemen, of het nu gaat om werk in loondienst of om huishoudelijk werk en de zorg voor anderen.
 • Genoeg gediscrimineerd op basis van huidskleur, afkomst, geslacht, seksuele geaardheid, overtuigingen…
 • Genoeg van seksistische stereotypen in het onderwijs, de cultuur, de media en de reclame, die het beeld van het vrouw-object weerspiegelen en ons beperken tot specifieke en secundaire rollen.

Als vrouwen stoppen, stopt de wereld. 


* Met vrouw bedoelt het Collecti.e.f 8 maars elke persoon die zich als vrouw identificeert en/of zich identificeert. Het Collecti.e.f 8 maars bestaat uit cis- en transvrouwen, trans, inter- en niet-binaire mensen.

Exit