Tegen VGV
Onze impact
Gedurende de afgelopen 5 jaar (2019-2023):
meisjes geregistreerd bij GAMS worden beschermd tegen VGV
meisjes en vrouwen die reeds geconfronteerd werden met VGV worden begeleid
Opgeleide professionals uit verschillende sectoren.
mannen ondersteund door GAMS
Sinds de oprichting in 1996 heeft GAMS bijgedragen aan:
- De goedkeuring van een specifieke wet in 2000 ter bescherming van meisjes tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV) en de bestraffing van daders.
- Het pleiten bij de overheid voor de erkenning van VGV als vervolging in de zin van het Verdrag van Genève en het recht op internationale bescherming. Vandaag hebben meer dan 2.000 meisjes een vluchtelingenstatus gekregen op basis van een risico op VGV.
- De eerste keer dat de kwestie van VGV werd opgenomen in het Nationaal Actieplan (NAP) tegen geweld van 2011-2015. Sindsdien zijn VGV altijd opgenomen in de NAP Geweld.
- Het pleiten voor de oprichting van twee multidisciplinaire centra voor de zorg voor besneden vrouwen (inclusief clitorisreconstructie). Het pleidooi begon in juni 2008 met minister van Volksgezondheid mevrouw Onkelinx, en de twee centra (CHU St-Pierre en UZ Gent) werden opgericht in 2014.
- De oprichting van een traject voor VGV binnen het opvangnetwerk voor gecoördineerd door Fedasil sinds 2017.
- Het opstellen van een protocol VGV in ziekenhuizen.
- De opleiding van Community Voices om de betrokken gemeenschappen bewust te maken en vrouwen te begeleiden in hun stappen sinds 2012. Tot op heden zijn meer dan 100 personen opgeleid tijdens verschillende sessies.
Prijzen en labels ontvangen door gams
- 2005: Khadidiatou Diallo, oprichtster van GAMS, wordt uitgeroepen tot Vrouw van het Jaar (Prix Marie Popelin) door de Franstalige Vrouwenraad van België (CFFB).
- 2007: GAMS België ontvangt in november de Micheline Van Caillie-Bertrand Prijs van de Medical Women’s Association of Belgium.
- 2015: Waalse Talon toegekend aan Halimatou Barry, coördinatrice van de activiteiten van GAMS in Wallonië door het Waals Parlement.
- 2017: Jeanne Van Quickenborne Prijs voor het StoryTelling Digital-project.
- 2017: Khadidiatou Diallo verkozen tot Laureaat van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IEFH) ter gelegenheid van de 15e verjaardag van het IEFH.
- 2020: Winnaar van het Venture Philanthropy Fund.
- 2021: Diversiteit Label van het Brussels Gewest en Actiris.