Jaarverslag 2020

Het jaar 2020 werd overal ter wereld gekenmerkt door COVID-19. Ook het team van GAMS België zette haar schouders eronder. De strijd tegen vrouwelijke genitale verminking gaat door!

Read More


VORMING VROEDVROUWEN IN ZIEKENHUIZEN: Aanpak en preventie van VGV

Op 26 en 28 oktober 2021 organiseert GAMS België een vorming voor vroedvrouwen (v/m/x) die in ziekenhuizen werken over vrouwelijke genitale verminking (VGV). PROGRAMMA Door middel van presentaties, uitwisselingen en getuigenissen, zullen volgende onderwerpen uitgediept worden: Hoe kan je een cultuursensitieve aanpak creëren? Wat is VGV? Hoe kan je de problematiek met de vrouwen en families bespreken? Wat zegt de Belgische wetgeving over VGV? Hoe kan ik in mijn ziekenhuis de aanpak van VGV verbeteren? SPREKERS (v/m/x) Katrien De Koster, GAMS ...

Read More


Richtlijnen voor gemeenschapsdiensten voor vrouwen en meisjes met een migratieachtergrond die het slachtoffer zijn van GBV

Hang de nieuwe poster met ACCESS-gemeenschapsrichtlijnen op in uw gebouwen!

Read More


Vorming vroedvrouwen: aanpak en preventie van VGV

Op 15 en 17 juni 2021 organiseert GAMS België een vorming voor vroedvrouwen (v/m/x) die in ziekenhuizen werken over vrouwelijke genitale verminking (VGV). PROGRAMMA In de loop van twee dagen zal GAMS vzw deelnemers (v/m/x) vormen over VGV door middel van uitwisselingen en getuigenissen: Wat zijn “culturen” en hoe kan je een cultuursensitieve aanpak hanteren? Wat zijn VGV (socio-culturele context, medische en psychologische gevolgen)? Hoe de problematiek met de vrouwen en families bespreken? Wat zegt de Belgische wetgeving over VGV? Hoe kan ik in ...

Read More


Mannelijkheid in twijfel trekken om geweld tegen vrouwen te bestrijden

Met behulp van gemeenschappelijke workshops komt GAMS België op de proppen met een activiteit voor mannen. Dit om vrouwelijke genitale verminking (VGV) en andere geweldplegingen tegen vrouwen in vraag te stellen én om mannen een kritische blik te doen aannemen tegen ‘mannelijkheid’. Hier een terugblik op de workshop ‘Men Speak Out’ van 2020.

Read More


Persbericht – Strijd tegen VGV in België: grote verschillen tussen de regio’s die de preventie ondermijnen en kinderen in gevaar brengen

Internationale Dag van Nultolerantie tegen VGV: vzw GAMS stelt het gebrek aan een geharmoniseerd beleid in België ter bestrijding van VGV aan de kaak.

Read More


Vacature: Sociaal werker (v/m/x) GAMS Vlaanderen (0,5 VTE)

GAMS België, een non-profit organisatie die actief is op het gebied van preventie van vrouwelijke genitale verminking en vroege en/of gedwongen huwelijken, is op zoek naar een sociaal werker voor Vlaanderen vanaf april 2021.

Read More


Voorkomen van en reageren op VGV in noodgevallen en humanitaire situaties

Tussen oktober en november 2020 kwamen 76 expertsonline samen om deel te nemen aan meerdere virtuele dialoogsessies met belanghebbenden met als thema "Preventie van en reactie op vrouwelijke genitale verminking van vrouwen in noodsituaties en humanitaire contexten".

Read More


Doe een schenking aan GAMS België voor het einde van 2020 en profiteer van een belastingvermindering van 60%

Dit jaar heeft de COVID-19 crisis vele sectoren, waaronder die van de verenigingen zonder winstmerk, ondermijnd. Om alle soorten publiek te kunnen ondersteunen, inclusief vrouwen in een kwetsbare situatie, heeft GAMS België uw giften nodig.

Read More


Gezamenlijke brief – Generation Equality: geen enkel meisje mag worden achtergelaten

GAMS België heeft zich aangesloten bij organisaties en activisten uit 79 landen om een beroep te doen op de Generation Equality Action on GBV coalition om ervoor te zorgen dat geen enkel meisje achterblijft en om prioriteit te geven aan de uitbanning van vroegtijdige huwelijken en VGV.

Read More