Interview

Interview met Mélanie, onze coördinatrice in Wallonië!

Begin 2020 werd Mélanie Jocquet niet enkel coördinatrice van de activiteiten in Wallonië van GAMS vzw België maar nam ze ook de post van maatschappelijk werkster op zich. Vanuit Namen heeft ze een centrale positie binnen ons team. Hieronder een korte kennismaking met Mélanie.

Van maatschappelijk werk tot het coördineren van activiteiten

Het grootse deel van haar tijd spendeert Mélanie aan het coördineren van de activiteiten van GAMS België in Wallonië. “We organiseren opleidingen en evenementen en nemen deel aan vergaderingen in heel Wallonië. Vrouwen uit bijvoorbeeld Couvin, Bastogne en Jumet komen naar onze antenne…

Zij doet ook sociaal werk en is verantwoordelijk voor een deel van de intakegesprekken en  de sociale follow-up.

Overal in Wallonië

Voor de afdeling Namen werk ik dagelijks met intercultureel bemiddelaarsters, Ismatou Bah en Yasmin Hussein, en onze psycholoog, Maud Jeulin.” Het team van Namen werkt samen met externe partners zoals gezinsplanning, geestelijke gezondheidszorg, sociale en medische diensten, maar ook met opvangcentra voor asielzoekers en andere organisaties.

De activiteiten beperken zich echter niet tot Namen. Het Luikse team bestaat uit Samia Youssouf, verantwoordelijk voor activiteiten in de provincie Luik, Fos Mohamed Nur, intercultureel bemiddelaarster en Charlotte Royen, psycholoog. “Het werken in een multidisciplinair team biedt een meerwaarde die maakt dat we vrouwen beter kunnen ondersteunen.

Ook in Henegouwen is GAMS actief via maandelijkse permanenties in Charleroi.

Bestrijding van specifiek geweld tegen vrouwelijke migranten

Mélanie zet zich in tegen genitale verminking van vrouwen (VGV). “In eerdere jobs deed ik ervaring op met het ondersteunen van vrouwen bij hun asielaanvraag. VGV zit zo diep ingebakken dat vrouwen er niet over praten. Je moet de tijd nemen, een vertrouwensrelatie opbouwen om de persoon te doen beseffen dat deze zogenaamde ’traditionele’ praktijk echt wel geweld is dat dient te worden bestreden.

Hoewel gendergerelateerd geweld alle vrouwen treft, worden vrouwelijke migranten geconfronteerd met specifiek geweld. “Ik werk heel graag met migranten. Na verloop van tijd raakte ik meer geïnteresseerd in de plaats van vrouwen in de samenleving, de mijne en die van de vrouwen die ik ontmoet … Het werd me gewoon duidelijk dat vrouwelijke migranten een continuüm van gendergerelateerd geweld ervaren. Tijdens hun leven in hun land van herkomst, tijdens hun migratieparcours en tijdens de asiel-, of andere procedures in België. Ze zijn bijzonder kwetsbaar en getraumatiseerd.

De motivatie is er

Mélanie weet van aanpakken. Ze wil, samen met haar collega’s, meer gemeenschapsactiviteiten organiseren.”Het biedt een zeer rijke ervaring, waardoor vrouwen elkaar echt kunnen versterken. Persoonlijk leer ik veel, als professional, maar ook als vrouw. Ik zal er alles aan doen om vrouwen zo goed mogelijk te ondersteunen en hen de kans te bieden uitgebreid kennis te maken met de samenleving en zichzelf.

Contact opnemen met Mélanie

Je kan Mélanie bereiken op 0493 49 29 50 of via mail: melanie@gams.be

Exit