STEUN

GAMS België solidair met Europarlementslid Herzberg-Fofana

Aansluitend  bij de solidariteitsverklaring met Dr. Pierrette Herzberg-Fofana door het END FGM EU netwerk, waarvan de Groep voor de Afschaffing van Vrouwelijke Genitale Verminking (GAMS België vzw) stichtend lid is, schaart GAMS België zich dan ook achter het hiernavolgend standpunt:

End FGM European Network (End FGM EU) is solidair met Dr. Pierrette Herzberger-Fofana, Europarlementslid (EP-lid) en zwarte vrouw, die dinsdag 16 juni slachtoffer werd van politiegeweld. EP-lid Herzberger-Fofana deelde haar ervaringen bij het begin van de plenaire vergadering van het Europees Parlement, die handelde over racisme, discriminatie en politiegeweld.

 

Dr. Herzberger-Fofana is een succesvolle Europese en Duitse politica: zij is de eerste Duitse Europarlementariër met Afrikaanse roots en medevoorzitster van de Anti-Racism and Diversity Intergroup (ARDI) van het Europees Parlement (ARDI).

Pierrette Herzberger-Fofana was ook een groot medestander van End FGM tijdens de huidige EU-legislatuur. Zij was als spreekster en co-organisatrice reeds aanwezig op een aantal van onze evenementen, ze is mede-oprichtster van de informele EP-groep rond vrienden tegen VGV en speelde een belangrijke rol in de recente resolutie van het Europees Parlement, meer bepaald de EU-strategie die wereldwijd een eind wil maken aan vrouwelijke genitale verminking (VGV). Het is overduidelijk dat zij een voortrekkersrol heeft gespeeld bij de aanpak van VGV door actie te voeren op politiek niveau, en dit zowel in Duitsland en Europa als op internationaal niveau.

Vorige week dinsdag, zag dr. Herzberger-Fofana bij het verlaten van het Noordstation hoe negen politieagenten twee jonge zwarte mannen op agressieve wijze arresteerden. Toen zij een foto nam als bewijs van het incident, werd zij brutaal tegen de muur geduwd door vier gewapende politieagenten, die haar telefoon en tas hardhandig in beslag namen. De politie weigerde bovendien te geloven dat ze lid was van het Europees Parlement, ook nadat dr. Herzberger-Fontana verschillende identiteitsdocumenten en haar EP-badge voorlegde, die duidelijk bewijst dat ze Europarlementslid is.

Na de dood van George Floyd in de VS in mei, braken wereldwijd protesten uit om gerechtigheid te eisen voor de talloze zwarte mensen die gedood werden door politiegeweld; waaronder mannen, vrouwen, transgender personen en non-binaire BIPOC (Black Indigenous and People of Colour)End FGM EU staat pal achter de BIPOC gemeenschap en de demonstranten van uiteenlopende etnische origine, die overal ter wereld op straat komen.

Racisme, discriminatie en politiegeweld zijn zeker ook Europese problematieken. Vera Jourova, Vice-voorzitster van de Europese Commissie en tevens Commissaris voor ‘Waarden en Transparantie’, verklaarde gisteren tijdens de plenaire vergadering dat slechts 15 lidstaten beschikken over specifieke strategieën om racisme aan te pakken. Het recht op gelijke behandeling en non-discriminatie is een grondrecht vastgelegd in de EU-verdragen en in het EU-Handvest van de grondrechten en moet als dusdanig volledig gerespecteerd worden. Daarom moeten de EU-instellingen en -lidstaten meer inspanningen leveren om structureel racisme aan te pakken aangezien het een hardnekkig probleem is dat een invloed heeft op honderdduizenden mensen in Europa, zoals EP-lid Herzberger-Fofana aan den lijve ondervond.

End FGM EU werkt volgens een intersectionele benadering en bevestigt haar engagement tegen alle vormen van discriminatie op basis van geslacht, leeftijd, kleur, religie, seksuele geaardheid, en geïnstitutionaliseerd racisme” verklaarde Chiara Cosentino, waarnemend Directeur van End FGM EU. “Daarom eisen wij gerechtigheid wat betreft alle gevallen van politiegeweld in Europa en daarbuiten en willen wij onze diepste solidariteit betuigen aan alle getroffenen, met inbegrip van Europarlementariër dr. Pierrette Herzberger Fofana.

 

Ondertekend

  • End FGM EU Secretariaat
  • End FGM EU Raad van Bestuur: Sokhna Fall Ba, Toks Okeniyi, Valentina Fanelli, Hayat Traspas, Stéphanie Florquin, Sonia Duarte-Lopes, Gwladys Awo
Exit