Een multidisciplinaire benadering

Begeleiding

Vrouwen en meisjes de vrijheid en het vertrouwen geven om zich uit te spreken en hun ervaringen te uiten in een veilige, niet veroordelende omgeving: dit is de basis van de ondersteuning die GAMS biedt tijdens de eerste intake. Dit gesprek geeft een eerste inschatting van hun behoeften, zodat we individuele ondersteuning op maat kunnen bieden: sociale, psychologische en juridische ondersteuning, en/of doorverwijzen naar een partner indien nodig. Er worden ook begeleidingen in groep aangeboden (voor vrouwen, mannen, jongeren, kinderen en zwangere vrouwen) om hen te empoweren.

De doelgroep van GAMS bestaat voornamelijk uit vrouwen die geconfronteerd werden met VGV en perinatale, psycho-seksuele, sociale of juridische ondersteuning en begeleiding nodig hebben. Onze rol bestaat erin hen te verwelkomen, te informeren en wegwijs te maken in de Belgische sociale context. We ontvangen ook steeds meer mensen met een precair verblijfsstatuut.

GAMS biedt verschillende diensten aan:


PSYCHOSOCIALE BEGELEIDING

GROEPSWERKING

Psychosociale begeleiding

GAMS België biedt verschillende diensten aan: onthaal, doorverwijzing (medisch-psychosociaal en juridisch), en psycho-sociale begeleiding. Dit gebeurt steeds in functie van de situatie, noden en vraag van de betrokken personen. GAMS ontvangt personen die afkomstig zijn uit een gemeenschap met een prevalentie VGV en die geconfronteerd werden met VGV, gedwongen huwelijk en/of andere vormen van gendergerelateerd geweld. Iedereen, ook wie niet over een geldige verblijfsvergunning beschikt, kan gebruik maken van de diensten.

Individuele begeleiding

De individuele intake- en oriënteringsgesprekken vinden plaats op afspraak, elke werkdag tussen 9u en 17u. Elke persoon wordt ontvangen voor een individueel gesprek om een dossier samen te stellen, zich in te schrijven (indien gewenst), behoeften en verzoeken te identificeren, het type ondersteuning vast te stellen en indien nodig begeleiding op te zetten. De moeilijkheden waarmee mensen worden geconfronteerd in de begeleiding zijn voornamelijk te wijten aan hun situatie als mensen zonder papieren en bijgevolg zonder inkomen, het verlies of het gebrek aan autonomie, dakloosheid en het ontbreken van sociale bijstand. Al deze moeilijkheden vergroten hun kwetsbaarheid en het risico op fysiek, psychologisch, seksueel en economisch geweld.

Wil je graag een afspraak maken met de sociale dienst?

  • Brussel : 02/219.43.40
  • Luik : 04/377.45.40
  • Namen, Luxemburg, Henegouwen, Waals Brabant : 0470/54.18.99
  • Limburg, Antwerpen, Vlaams Brabant : 0493/35.15.47
  • West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen : 0493/40.52.90

Psychologische begeleiding

De psychologische dienst biedt een ruimte aan voor uitwisseling, luisteren en creatieve therapie, ongeacht iemands administratieve status. Het vormt een plek waar men mentale overlast kan uiten, een veilige en zorgzame plek om sociale banden en (zelf)vertrouwen opnieuw op te bouwen. Een plek van constructie, van wederopbouw na trauma’s, geweld, discriminatie en migratie.

Therapievormen

Ook de gebruikte tools en methodieken zijn divers, variërend van psychotherapie, kunsttherapie, hypnose tot psychomotoriek…

Begeleiding in het Frans of Engels, maar ook in alle andere talen dankzij de samenwerking met de Community Voices. Individuele, gezins-, koppelbegeleiding en ouder – kind begeleiding wordt opgebouwd volgens de behoeften en het tempo van eenieder.

Stabilisatie van symptomen, het aanpakken van trauma’s, versterking van individuele vaardigheden zijn allemaal mogelijke doelstellingen in therapie.

Een psychologe contacteren?

  • Brussel : Annalisa D’Aguanno – 02/219.43.40 of annalisa@gams.be
  • Luik : Charlotte Royen – charlotte@gams.be
  • Vlaanderen : Luna Dopée – luna@gams.be of 0492 37 26 77 en Jannelore Derycke – jannelore@gams.be of 0466 45 06 66

Alvorens psychologische begeleiding op te starten, organiseren we eerst een eerste onthaal met de betrokken persoon om een overzicht te krijgen van de behoeften en verwachtingen. Vervolgens wordt de persoon intern of extern doorverwezen.

Waarom in therapie gaan?

De redenen voor begeleiding zijn divers en betreffen niet alleen VGV.

  • Ontwaken van het traumatische geheugen (terugkerende beelden van de besnijdenis, angst voor het eigen lichaam, vermijden van affectieve en seksuele relaties…), zoeken naar betekenis en identiteit bij vragen die voortkomen uit ontmoetingen met personen die niet geconfronteerd werden met VGV, schaamte, gevoel van verraad en verlating door dierbaren…
  • Diverse trauma’s gerelateerd aan migratie, andere vormen van gendergerelateerd geweld,…
  • Verlies van sociale oriëntatiepunten, slaapstoornissen, onzekerheid, laag zelfbeeld, onvermogen om de toekomst te zien, relationele moeilijkheden, vraagstukken over ouderschap…

Artikel

Therapeutische begeleiding
als instrument bij herstel van het zelfbeeld

Op het kruispunt van individuele kwetsbaarheid en veerkracht komt het therapeutische proces vaak naar voren als een essentieel kompas op de reis naar zelfherstel. Maud Jeulin, psycholoog bij GAMS, benadrukt de transformerende rol van therapie in persoonlijke genezing. Ze onderstreept het belang van spreken, begrip en therapeutische begeleiding om de weg naar veerkracht en herovering van het persoonlijke verhaal in het proces van zelfherstel te smeden.

Maandelijkse supportgroep

 

Maandelijkse bijeenkomst

Historisch bekend als “Laatste Vrijdag van de Maand,” is de maandelijkse bijeenkomst de oudste activiteit die door GAMS wordt uitgevoerd. Vandaag de dag wordt deze bijeenkomst georganiseerd in elk van onze antennes, zoals bijvoorbeeld de Laatste Donderdag van de Maand in Luik!

Deze activiteit brengt vrouwen samen die geconfronteerd werden met VGV en/of gedwongen huwelijken. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld om het spreken aan te moedigen, het verwerven van nieuwe kennis en vaardigheden, het versterken van capaciteiten en het emanciperen van de deelnemers met het oog op de strijd tegen geweld tegen vrouwen en het bevorderen van gelijkheid tussen vrouwen en mannen.

De deelnemers worden zich bewust van hun situatie binnen hun familie en de samenleving, verbeteren hun zelfbeeld en ontwikkelen hun kritisch denkvermogen om invloed uit te oefenen op hun dagelijks leven en hun levensomstandigheden en die van hun omgeving te verbeteren.

  • Brussel  : Carolina Neira Vianello – carolina@gams.be of 0493 40 52 92
  • Namen : Ismatou Bah – ismatou@gams.be of 0493 40 52 91
  • Antwerpen : Luna Dopée – luna@gams.be of 0492 37 26 77
  • Gent : Jannelore Derycke – Jannelore@gams.be of 0466 45 06 66
  • Luik : Louise Da Via – louise@gams.be of 0470 54 18 99

Perinatale workshops

Deze workshops zijn bedoeld voor zwangere vrouwen die geconfronteerd werden met VGV.

Het doel van deze sessies is om het welzijn van vrouwen te verbeteren en hen een ruimte te bieden om alle vragen met betrekking tot de begeleiding en opvolging van de zwangerschap, de bevalling en de postnatale periode te stellen. Deze sessies zijn ook een plek voor uitwisseling, delen en ondersteuning tussen vrouwen. Het is ook een preventieve ruimte om ouders te begeleiden bij de bescherming van het ongeboren kind of oudere kinderen met betrekking tot bepaalde praktijken (besnijdenis, gedwongen huwelijk, geweld). Deze voorbereidingssessies vervangen niet de prenatale consultaties bij een gynaecoloog of vroedvrouw.

Ze worden in duo geleid door een vroedvrouw en een van de interculturele medewerksters van GAMS. Elk cyclus bestaat uit 3 prenatale sessies van 2 uur en een postnatale sessie met baby’s. Elke sessie wordt aangepast aan de behoeften en verzoeken van de groep, zodat de behandelde onderwerpen overeenkomen met de huidige zorgen van de personen die deelnemen. Deelname aan de sessies is vrijwillig en gratis. Indien nodig wordt er voor vertaling gezorgd.

 

Contact en inschrijvingen

  • Contact : Lieselote Hoornaert, lieselote@gams.be of 0490 16 75 17

Jongerengroep

De jongerengroep richt zich tot meisjes van 15 tot 25 jaar, zowel niet-begeleide minderjarigen als minderjarigen die in België verblijven met hun ouders.

Het doel is om een speciale ruimte te bieden voor de stemmen van jonge meisjes, jonge volwassenen in wording. Dezelfde vragen worden behandeld als in de maandelijkse bijeenkomsten (vragen over stereotypen, discriminatie, gendergelijkheid, gendergerelateerd geweld…), maar in deze groep wordt de inhoud benaderd via creatie.

Naast discussies, debatten en uitwisseling wil deze groep op een proactieve manier verandering teweegbrengen door de jongeren zelf.

 

Praktische informatie

  • Wie? Meisjes tussen de 15 en 25 jaar
  • Wanneer? Twee maal per maand op woensdag, van 14u30 to 16u30
  • Waar? Brussel
  • Contact: Carolina : carolina@gams.be of 02 219 43 40

Workshop voor mannen: om zichzelf te ontdekken en te reconstrueren

De workshop voor mannen die willen leren over en betrokken raken bij de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking.

Deze workshop heeft tot doel:

  • mannen te betrekken bij de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking
  • de verkeerde opvattingen en stereotype denkbeelden met betrekking tot genderrollen ontkrachten
  • de basis van ongelijkheden op verschillende gebieden (ouderschap, seksualiteit, mannelijkheid, geslacht, enz.) te deconstrueren
  • ervaringen uit te wisselen die kunnen bijdragen tot een betere dialoog tussen mannen en vrouwen en tot het terugdringen van geweld
  • elkaar beter leren kennen en een nieuwe visie te ontwikkelen over de man-vrouw relatie

 

Registratie en contact

  • Ewout Gubbels: ewout@gams.be
Exit