GAMS

Community voices

Eén van de sterktes van GAMS België vzw is dat de vereniging bij al haar activiteiten vertrekt uit dezelfde kracht: het bestaande verzet binnen de gemeenschappen met een prevalentie VGV. De ‘Community Voices’, activisten uit een gemeenschap met een prevalentie VGV, spelen een cruciale rol in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking.

Vorming

Door middel van de opleiding van ‘Community Voices’ tracht GAMS België voortdurend de capaciteiten te versterken van personen die afkomstig zijn uit een gemeenschap met een prevalentie VGV. Het doel hierbij is het voorkomen van VGV in België, voorlichting, bewustmaking, het leren leiden en organiseren van activiteiten en het verbeteren van het welzijn van de betrokken vrouwen en meisjes.

Voor GAMS is het van essentieel belang gemengde en heterogene groepen vrijwilligers te creëren, omdat genitale verminking niet alleen een vrouwenzaak is. Als grootvaders, vaders, ooms, broers of familieleden hebben mannen ook een rol te spelen in de bescherming van meisjes tegen besnijdenis.

In 2022 hebben 16 personen die in de hoofdstad en in Wallonië wonen, 40 uur opleiding gekregen, verdeeld over 8 sessies, tweemaal per maand in Brussel. Aan Vlaamse zijde kon GAMS tijdens de paasvakantie een vorming van een week organiseren met 11 personen in Antwerpen. De Community Voices namen deel aan verschillende workshops en wisselden van gedachten met het team van GAMS en haar vele partners.

MARIAMA BAH
Verantwoordelijke Community Voices in Brussel en Wallonië.

Ontdek het interview met Mariama ter gelegenheid van 10 jaar Community Voices in 2022

Een band smeden met de betrokken doelgroepen

De Community Voices spelen een cruciale rol binnen de werking van GAMS België en in hun gemeenschap. Zij spreken op openbare conferenties, vergezellen de betrokken vrouwen naar afspraken (juridische, medische, enz.) en faciliteren de (interculturele) communicatie tussen de professionals en de doelgroep. Door morele steun te bieden en door hun culturele expertise begeleiden Community Voices personen uit de doelgroep die zich met hen kunnen identificeren, hun traject begrijpen en de communicatie met de buitenwereld vergemakkelijken.

 

  • Heb je tijdens je werk de expertise van een Community Voice nodig?
  • Wil je een Community Voice worden?  Wens je op de hoogte gehouden te worden van komende vormingsdata?

Brussel & Wallonië

  • neem contact op met Mariama Bah
    +32 492 28 13 62
    mariama@gams.be

“Ik ben journaliste, presentatrice en mensenrechtenactiviste. Van kinds af aan heb ik mij tegen de praktijken van vrouwelijke genitale verminking en kindhuwelijken verzet. Jammer genoeg, zit het gedachtegoed dat een vrouw besneden en uitgehuwelijkt moet worden, sterk ingebakken in bepaalde denkwijzen. Ikzelf ben in België verzeild geraakt doordat ik iets dergelijks meemaakte, vandaar dat ik mij verder wou inzetten tegen deze praktijken. Ik heb helemaal geen spijt van mijn keuze. Ik heb verschillende mensen mogen ontmoeten met eenzelfde achtergrond en parcours. Vandaag voelen deze vrouwen zich begrepen, ze krijgen een luisterend oor aangeboden en worden ondersteund.”

FATIMETOU SOW
Community Voice

Vlaanderen

  • neem contact op Mawda Abbas
    +32 493 56 38 86
    mawda@gams.be

“Ik ben al jaren een activist tegen geweld tegen vrouwen en vrouwelijke genitale verminking. Het is al een paar maanden geleden dat ik via GAMS België bij deze strijd betrokken raakte.

Door de opleiding die ik bij GAMS België volgde, leerde ik de betekenis van het woord solidariteit. Deze unieke en zeer sterke band hielp mij om om te gaan met een alomtegenwoordige doffe pijn. Met de verworven kennis kan ik ook andere vrouwen informeren over de nadelen van VGV en hen begeleiden en bijdragen tot een mentaliteitsverandering. Deze vorming tot Community Voice heeft alles veranderd. Dankzij de getuigenissen van collega’s en verschillende interventies besefte ik dat er momenten in het leven zijn waarop sommige beslissingen moeten worden herzien.”

AWA NIKIEMA
Community Voice

Exit