GAMS
Multidisciplinaire begeleiding
Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) is een schending van de mensenrechten. Volgens UNICEF ondergingen minstens 200 miljoen meisjes en vrouwen in 30 verschillende landen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië één of andere vorm van genitale verminking: clitoridectomie, vrouwenbesnijdenis of infibulatie.
“VGV bezorgt niet alleen voor fysieke, maar ook voor psychologische wonden bij vele meisjes en vrouwen. Het is essentieel dat zorgverleners de problematiek herkennen en vooral: gepast reageren.” Minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke
Twee multidisciplinaire centra
In België wonen meer dan 23.000 meisjes en vrouwen die genitale verminking hebben ondergaan. Om hen te hulp te schieten zijn er twee multidisciplinaire zorgcentra in ons land. Eén in het Universitair Ziekenhuis Sint-Pieter in Brussel (CeMAViE) en één in UZGent (Vrouwenkliniek).
In 2022 heeft GAMS België, in aanloop naar de Internationale Dag tegen VGV (6 februari), een campagne gevoerd om deze centra beter bekend te maken en vrouwen die getroffen zijn door VGV uit te nodigen om ze te bezoeken.
Stap met ons mee naar binnen bij deze centra: CeMAVIE en Vrouwenkliniek.
“Genitale verminking is een schending van het recht van vrouwen om over hun eigen lichaam te beschikken. Het veroorzaakt ondraaglijk lijden en brengt het leven van vrouwen ernstig in gevaar. Ik ben er trots op dat ons land deze vrouwen de mogelijkheid biedt om zowel lichamelijk als geestelijk te herstellen dankzij kwalitatieve zorg die 100% gratis is. Wij stellen het voorbeeld op Europees niveau. Ik ben blij dat ik door de financiering van deze campagne nog meer vrouwen getroffen door VGV zal kunnen helpen”
Sarah Schiltz
Voormalig Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit
Een afspraak maken in een multidisciplinair centrum
CeMaVie
- +32 2 535 36 66
- Hoogstraat 320, 1000 Brussel
UZ Gent - Vrouwenkliniek
- +32 9 332 37 83
- vrouwenkliniek@uzgent.be
- C. Heymanslaan 10, 9000 Gent – Entrée 71, route 710
Multidisciplinaire begeleiding: wat is dat?
De twee multidisciplinaire centra bieden holistische hulp aan vrouwen getroffen door VGV : medische, seksuologische, psychologische en chirurgische zorg (inclusief een clitorale reconstructie) die volledig wordt terugbetaald door het ziekenfonds.
Elke begeleiding is anders en uniek. Ontdek de verhalen van Halimatou et Selma, die elk op hun eigen manier weer opbouwen, met hulp van het centrum
De animatie is beschikbaar in het Frans, Nederlands, Engels, Fula, Arabisch en Somalisch.
Getuigenissen
Sommige vrouwen wachten jaren met het raadplegen van een arts omdat ze niet op de hoogte zijn van deze multidisciplinaire zorg, vandaar het belang van deze bewustmakingscampagne. Vrouwen die deze multidisiplinaire zorg ontvingen, getuigen dat het de moeite waard is.
“Ik had verschillende sessies met de seksuologe van het centrum, ze leerde me van mezelf te houden, mezelf echt te kennen zoals ik ben, me goed en vrij te voelen. Ik ben het die beslist, het is mijn lichaam, het is mijn leven,” zegt Sally, die enkele maanden begeleid werd in één van de multidisciplinaire centra.
“Ook al zal het nooit meer zoals tevoren zijn ; ik heb de indruk dat ik mijn clitoris, die me was ontnomen, heb teruggewonnen,” vertrouwde Awa, die een reconstructieve operatie had ondergaan, ons toe.
Hulp zoeken is vaak nog taboe voor vrouwen die meestal niet durven praten over het geweld dat ze als kind hebben doorstaan. Daarom kreeg GAMS België de opdracht deze nationale campagne te ontwikkelen. Er komen ook ontmoetingsmomenten tussen de doelgroep en de medische teams van de twee erkende ziekenhuizen.
Vandaag doet Awa een oproep aan alle vrouwen die net als zij besneden zijn: “Aarzel niet om naar de erkende centra te gaan ; er zal naar je geluisterd worden“.
Tools
Alle tools zijn ontwikkeld met en voor vrouwen die te maken hebben met VGV in het kader van de campagne gecoördineerd door GAMS België, gefinancierd door het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.
- Kortfilm over het multidisciplinair zorgaanbod bij één van de twee erkende centra : CeMAViE – UMC Sint-Pieter in Brussel
- Kortfilm over het multidisciplinair zorgaanbod bij de Vrouwenkliniek – UZ Gent
- Een meertalige animatiefilm ( beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Fula, Somalisch)
- Getuigenissen van vrouwen die een multidisciplinaire begeleiding volgden in één van de erkende zorgcentra
- Nieuwe brochures over de twee erkende zorgcentra (CeMAVIE in NL, FR, EN – Vrouwenkliniek in NL, FR, EN) – Neem contact op met info@gams.be om (gratis) brochures te bestellen.
- Affiches voor de bekendmaking van de nationale campagne (in het Nederlands, Frans en het Engels) – Neem contact op met info@gams.be om (gratis) affiches te bestellen.