Campagnes

Laten we samen van deze reis een goede herinnering maken…

In juni 2022, enkele weken voor de vakantie, lanceerde GAMS België een sensibiliseringscampagne om vrouwelijke genitale verminking bij thuiskomst in het vaderland te voorkomen op de sociale netwerken. Dit gebeurde in het kader van ons samenwerkingsverband met het VGV-collectief, in samenwerking met AWSA-be, Oasis België en het FOD-centrum voor gezinsplanning in Luik. Ons gemeenschappelijk doel is om zoveel mogelijk mensen te bereiken die door VGV getroffen zijn.

Via een reeks foto’s en teksten die in focusgroepen met de betrokkenen bedacht werden, wil GAMS België aantonen dat je met een goede voorbereiding met een licht hart kan vertrekken en van deze reis een goede herinnering kan maken.

Mijn leven achter de Maskers

Op 8 maart 2022, ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Rechten van de Vrouw, deelt GAMS België het resultaat van haar laatste project: Mijn leven achter de Maskers. Met dit project wilden we de kans geven om gehoord te worden en “GENOEG” te zeggen!

Tijdens de pandemie merkten we helaas een toename van angst en bezorgdheid bij de vrouwen die we opvolgden. Geïsoleerd en niet langer in staat om hun inkomensgenererende activiteiten uit te voeren, heeft de GAMS België in Luik een initiatief gelanceerd om de betrokken vrouwen de kans te geven zich over deze kwestie uit te spreken. Het team begon met een reeks focusgroepen om ervaringen van tijdens de pandemie te bespreken, alsook verschillende workshops voor de co-constructie van een video te produceren. Van het schrijven van het script, het vertalen en opnemen van de stemmen, tot het opnemen van de video, konden de vrouwen zelf hun gevoelens vertalen.

Bekijk het resultaat van deze krachtige empowerment-oefening in een video die beschikbaar is in 10 talen: Frans, Engels, Amhaars, Pular, Afar, Arabisch, Somalisch, Soussou, Tigrinya en Malinke.

#MeetYourClit

Elk jaar op 6 februari wordt de internationale dag van nultolerantie voor vrouwelijke genitale verminking gevierd.  In 2022, zet GAMS België voor haar jaarlijkse campagne de clitoris in de schijnwerpers. Op vrijdag 4 februari 2022 was het bijna complete GAMS-team uitgerust met  #meetyourclit-stickers op het Muntplein. Er stond een gigantische clitoris van 5 meter hoog!

Veel vrouwen, al dan niet besneden, weten heel weinig over hun eigen lichaam. Het is tijd dat dit verandert! Daarom organiseert GAMS België een buitengewone ontmoeting: tussen vrouwen en hun clitoris.

 

Geen besnijdenis voor mijn dochter

In 2008 lanceerde GAMS België vzw, in samenwerking met 21 partners, de eerste nationale campagne ‘Geen besnijdenis voor mijn dochter’. Deze campagne stelde als doel families en professionals bewust te maken van het risico op besnijdenis tijdens een reis naar het land van herkomst. In het kader van een persconferentie op 18 juni 2008 maakte mevrouw Onkelinx, toenmalig federaal minister van Volksgezondheid, de vier thema’s bekend die de strijd tegen VGV in België zouden kenmerken: (1) een prevalentiestudie uitvoeren om de omvang van de problematiek te evalueren, (2) een handleiding voor professionals ontwikkelen, (3) de handleiding in alle ziekenhuizen verspreiden en vormingen bieden aan professionals, (4) het belang onderzoeken van het terugbetalen van een clitorisreconstructie bij VGV.

In 2013 werd de fototentoonstelling ‘Besnijdenis, mijn manier om nee te zeggen’ ontwikkeld op initiatief van GAMS België vzw en met de steun van de overheden. De tentoonstelling schetst het portret van verschillende vrouwen en mannen die opkomen tegen VGV in Europa (België, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk) en Afrika (Senegal, Djibouti, Guinee). Sindsdien worden de foto’s regelmatig tentoongesteld op openbare plaatsen (stations, parlementen, enz.) om zowel politici als deskundigen en het grote publiek bewust te maken van de manier waarop mensen zich inzetten tegen VGV.

Ma façon de dire non

title
title
title
title
title
title