blockimage
blockimage

Wat kunt u doen?

 • Ondersteuning van vrouwen die de praktijk ondergingen
 • Bescherming van meisjes
 • Vrijwilligers/-sters
 • Giften

Ondersteuning van vrouwen die de praktijk ondergingen

Ondersteuning van vrouwen die de praktijk ondergingen
Werd u zelf besneden en wilt u hierover praten? Wilt u meer informatie over de bestaande medische zorgen en behandelingen? Bent u een professional en wenst u een vrouw door te sturen naar een gespecialiseerde dienst in haar buurt? Aarzel dan niet om ons te contacteren 02 219 43 40 of info@gams.be. Wij beschikken over een uitgebreid netwerk en kunnen u doorverwijzen naar gespecialiseerde professionals.

Er bestaan ook gespecialiseerde medische diensten die een multidisciplinaire ondersteuning bieden aan vrouwen die een genitale verminking ondergingen.

De medische centra erkend voor de begeleiding van vrouwen die genitale verminking ondergingen bieden multidisciplinaire begeleiding op individueel vlak. Het kan gaan om een psychologische, seksuologische of chirurgische begeleiding (desinfibulatie, verwijderen van een cyste, …) en/of om een clitorisreconstructie. De begeleiding wordt volledig gedekt door het RIZIV/INAMI.:

 • CeMAViE (Centre Médical d’Aide aux Victimes de l’Excision), CHU ST-Pierre, Bruxelles
  11-13 Rue des Alexiens, 1000 Bruxelles (consultatie op dinsdagnamiddag)
  02 506 70 91 //
  Meer informatie
 • Multidisciplinair Centrum Genitale Mutilatie, Vrouwenkliniek UZ Gent
  Heymanslaan B, 9000 Vrouwenkliniek Polikliniek P3-P4 (consultatie op woensdagochtend)
  09 332 37 82 / 09 332 37 85 // Meer informatie

Bescherming van meisjes

Vreest u dat een meisje uit uw familie of binnen de context van uw werk het risico loopt besneden te worden? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons via 02 219 43 40 (of info@gams.be< /a>). Wij luisteren naar uw verhaal en geven u advies over de te ondernemen stappen.

Wanneer iemand een direct en dringend gevaar loopt, kunt u contact opnemen met de vzw INTACT op het nummer 02 539 02 04 (vzw INTACT)

Er bestaan verschillende tools die professionals helpen om een risico in te schatten (http://www.strategiesconcertees-mgf.be/nl/tool/voorstelling-toolkit/).

De meest voorkomende risicosituatie is een reis naar het land van herkomst. Wanneer u een reis plant, neemt u als ouder best enkele voorzorgsmaatregelen:: 

Voor vertrek

 • Neem contact op met gespecialiseerde organisaties (GAMS België vzw, INTACT vzw) die kunnen ondersteunen met advies en documentatie, nodig om uw dochter te beschermen.
 • Zoek steun bij personen die u kunnen helpen om dit thema, in België, te bespreken met andere familieleden.
 • Zoek gelijkgezinden in het land van herkomst die bereid zijn u te helpen om uw dochters te beschermen (het nationaal comité en lokale organisaties actief in de strijd tegen VGV).
 • Laat uw dochter voor vertrek onderzoeken door een arts en vraag om een medisch certificaat van integriteit van de externe genitalia.
 • Teken een verklaring op eer, waarin u belooft uw dochter te zullen beschermen tegen VGV. Neem dit document mee tijdens uw reis.
 • Vraag naar het PASPOORT STOP VGV, een document met de Belgische wetgeving in verschillende talen.

Ter plaatse

 • Ga in gesprek met uw familie en leg uit dat u uw dochter niet wilt laten besnijden.
 • Herhaal dat meisjesbesnijdenis in België wettelijk verboden is, ook wanneer de praktijk in het buitenland wordt uitgevoerd (toon het PASPOORT STOP VGV).
 • Vraag indien nodig ondersteuning aan het nationaal comité en lokale organisaties.
 • Blijf steeds in de buurt van uw dochter (laat haar nooit alleen achter bij de familie).

Bij terugkeer

 • Ga terug naar de arts die voor vertrek het medisch certificaat opstelde opdat hij zou vaststellen dat uw dochter nog steeds intact is.

Vrijwilligers/-sters

Sinds de oprichting van GAMS België kon de vereniging steeds rekenen op de steun van vrijwilligers/-sters. Hun werk is van onschatbare waarde voor de activiteiten van GAMS België vzw.

Hoewel GAMS België tegenwoordig een team van vaste medewerkers/-werkster heeft, blijft de steun van vrijwilligers/-sters nog steeds nodig.

Wil je je graag engageren als vrijwilliger/-ster? Stuur dan een e-mail naar info@gams.be en beschrijf wat je GAMS België zou kunnen/willen bieden. Wij bekijken graag hoe we je een plaats kunnen geven binnen onze werking!

Ben je creatief en zet je graag je schouders onder een eigen activiteit? Dan kun je onze werking ook steeds ondersteunen door een fondsenwervende activiteit te organiseren ten voordele van GAMS België vzw.

Giften

Om onze activiteiten verder te kunnen zetten, hebben wij uw steun nodig!

Stort uw bijdrage op de rekening van GAMS België vzw:
BIC/IBAN: GEBABEBB
Rekeningnummer: BE37 0012 8683 3928
Bank: BNP Paribas Fortis

U kunt ook maandelijks een vast bedrag storten aan de hand van een doorlopende opdracht. Hiertoe dient u dit formulier ingevuld terug te sturen naar:
GAMS België Gabrielle Petitstraat, 6 
1080 Sint-Jans-Molenbeek
Voor giften vanaf 40 euro ontvangt u een fiscaal attest.

 

donorinfo-logo-fr-v2 

 

Onze rekeningen worden op transparante wijze gepubliceerd op Donorinfo.be

Contact

[contact-form-7 id="1042" title="Contact formulaire GAMS_NL"]

Doe een gift

Wilt u graag meter of peter worden? Dit kan, door maandelijks 20 euro te storten via een doorlopende opdracht op het rekeningnummer BE33 0017 8676 4046. (Van dit bedrag wordt 15 € rechtstreeks aan de familie gegeven en wordt 5 € gebruikt om de vervoerskosten van animatrices te vergoeden).
blockimage