GAMS Community Voices

Eén van de sterktes van GAMS België vzw is dat de vereniging bij al haar activiteiten vertrekt uit dezelfde kracht: het bestaande verzet binnen de gemeenschappen die VGV uitvoeren. Onze co-bemiddelaars (v/m/x) uit de betrokken gemeenschappen, genaamd “GAMS Community Voices”, spelen een cruciale rol in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking.

Een band smeden met de betrokken doelgroepen

De co-bemiddelaars (v/m/x) spelen een cruciale rol binnen de werking van GAMS België. Zowel de mannelijke als de vrouwelijke vrijwilligers nemen het woord tijdens publieke conferenties, vergezellen de vrouwen tijdens belangrijke afspraken (juridisch, medisch …),  zorgen voor de vertaling en de bemiddeling tussen de professionals (v/m/x) van de eerstelijnshulp en de rechthebbenden, zij bemannen en “bevrouwen” de standen tijdens evenementen, enzovoort. Het doel van GAMS Community Voices is preventie van VGV in België en het welzijn van de getroffen mensen te verbeteren.

  • Heeft u de expertise van een co-bemiddelaar (v/m/x) nodig bij uw werk? Contacteer ons op +32 2 219 43 40 of via info@gams.be.

Vorming

Deze vrijwilligers (m/v/x) leren als co-bemiddelaars, op een niet-stigmatiserende manier verandering te brengen in overtuigingen en gedragingen. De opleiding stelt de deelnemers ook in staat kennis te vergaren over verwante onderwerpen, zoals seksualiteit, anticonceptie, gendergelijkheid en gendergerelateerd geweld.

  • Interesse om een co-bemiddelaar te worden? Contacteer ons op +32 2 219 43 40 of via info@gams.be om op de hoogte te blijven van de volgende opleidingsdata!

Een gemotiveerde co-bemiddelaarster

“Ik ben journaliste, presentatrice en mensenrechtenactiviste. Van kinds af aan heb ik mij tegen de praktijken van vrouwelijke genitale verminking en kindhuwelijken verzet.

Jammer genoeg, zit het gedachtegoed dat een vrouw besneden en uitgehuwelijkt moet worden, sterk ingebakken in bepaalde denkwijzen. Ikzelf ben in België verzeild geraakt doordat ik iets dergelijks meemaakte, vandaar dat ik mij verder wou inzetten tegen deze praktijken.

Eerst nam ik contact op met GAMS België om mij als lid in te schrijven. Daarna nam ik deel aan de ateliers. Zodra er een oproep werd geplaatst voor vrijwilligers voor het ACCESS-project heb ik mijn CV opgestuurd. Binnen het kader daarvan, werden wij opgeleid om de best mogelijke aanpak te garanderen. Er werd ingezet op sensibilisering, maar ook op het begrijpen van de moeilijke hindernis in ons leven. Dit alles vormde een belangrijk deel van de opleiding.

Ik heb helemaal geen spijt van mijn keuze. Ik heb verschillende mensen mogen ontmoeten met eenzelfde achtergrond en parcours. Sommige mensen die ik heb ontmoet, hadden zelfs ergere zaken meegemaakt. Vandaag voelen deze vrouwen zich begrepen, ze krijgen een luisterend oor aangeboden en worden ondersteund. Dankzij het ACCESS-project, zijn er veel levens veranderd.”

- Fatimetou Sow