Publicaties

Het kantoor van GAMS België in Brussel beschikt over een bibliotheek die toegankelijk is voor iedereen. Alle werken kunnen gratis ter plaatse geraadpleegd worden. Ontlenen is niet mogelijk. Indien nodig kunt u gebruik maken van ons kopieerapparaat, mits een bijdrage van 0.05€ per kopie. In de bibliotheek vindt u boeken en romans, maar ook eindwerken en thesissen over vrouwelijke genitale verminking.

Een overzicht van de beschikbare werken kunt u terugvinden op:  https://www.zotero.org/groups/bib_gams/items

Waar? Hoofdkantoor GAMS België: Gabrielle Petitstraat 6, 1080 Brussel.
Wanneer? Van dinsdag tot vrijdag, tussen 9.00 en 17.00.

Jaarverslagen

Jaarverslag 2022

Geeft een overzicht van het werk van ons team in 2022.

Lees het jaarverslag 2022 (pdf)

Jaarverslag 2021

Geeft een overzicht van het werk van ons team in 2021.

Lees het jaarverslag 2021 (pdf)

Jaarverslag 2020

Geeft een overzicht van het werk van ons team in 2020 ondanks de uitdagingen.

Lees het jaarverslag 2020 (pdf)

Jaarverslag 2019

Geeft een overzicht van het werk van ons team in 2019.

Lees het jaarverslag 2019 (pdf)

Brochures

[FR] Le mariage forcé… Et ma dignité dans tout ça ? 

Deze brochure is tot stand gekomen in samenwerking met betrokken vrouwen om gedwongen huwelijk als geweld aan de kaak te stellen. Zij willen dat deze brochure een instrument wordt om het bewustzijn te vergroten en de voorstellingen van deze praktijk, die 88% van de meisjes en vrouwen wereldwijd treft, te ontkrachten.

Raadpleeg de brochure (pdf) 

[FR] Nos filles sans excision 

Een brochure ter bevordering van de dialoog tussen ouders en professionals (m/v/x) uit de vroege kinderjaren om vrouwelijke genitale verminking tegen te gaan. Deze tool kan worden gebruikt tijdens consultaties met de “ONE”, in crèches en in de gezondheidszorg op school om taboes te doorbreken. Te bestellen via info@gams.be.

Raadpleeg de brochure (pdf) 

[FR] À culotte enlevée – Abécédaire de la sexualité vue par les femmes

Praten over seks is niet gemakkelijk.  We noemen geen vrouwelijke seksualiteit, we leren er niet over. Dus, hoe gebeurt het? Beschikbaar via info@gams.be.

Raadpleeg de brochure (pdf)

[FR] La toilette intime, je me pose des questions

Deze brochure werd ontwikkeld door de deelneemsters aan de maandelijkse bijeenkomsten van GAMS België vzw. Het doel is advies te geven omtrent intieme hygiëne, met respect voor de persoonlijke intimiteit. De brochure geeft een aantal tips opdat vrouwen tot een algemeen gevoel van welzijn zouden komen en zich goed zouden voelen in hun lichaam.  Gratis te bestellen via info@gams.be. Illustraties © Clarice.

Raadpleeg de brochure (pdf)

Handleidingen

Vrouwelijke genitale verminking: een aantal mythes onder de loep

Rond de problematiek van VGV bestaan er een aantal denkbeelden die allen een resultaat zijn van bepaalde sociale verwachtingen die niet alleen een invloed hebben op de lichamen van vrouwen maar ook op dat van mannen, interseksuele personen en kinderen. Zo worden vaak de subsaharaanse gemeenschappen geviseerd en is de publieke opinie ervan overtuigd dat VGV gepraktiseerd wordt vanuit een islamitisch geloof. Gratis te bestellen via info@gams.be.

Raadpleeg de handleiding (pdf)

Vrouwen, besneden en op de vlucht: ideeën voor een therapeutische begeleiding

Die handleiding is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende professionals en bespreekt verschillende therapeutische methodieken die momenteel in België toegepast worden bij de begeleiding van vrouwen die geconfronteerd werden met genitale verminking of een gedwongen huwelijk. Gratis te bestellen via info@gams.be.

Raadpleeg de handleiding (pdf)

Boeken & stripverhalen

[FR] Le soleil ne sèche pas le linge à l’ombre

In dit boek beschrijft Seydou Niang  reële situaties en biedt een aantal methodieken om het thema vrouwenbesnijdenis bespreekbaar te maken met betrokken gemeenschappen. Hoewel het verhaal geïnspireerd is op de situatie binnen een bepaalde gemeenschap, de Peulgemeenschap in het Noorden van Senegal, kunnen verschillende elementen ook nuttig zijn om andere betrokken gemeenschappen te sensibiliseren. Gratis te bestellen via info@gams.be.
Downloaden (pdf)

Mijn lot ligt in de handen van mijn vader (Deel I, II & III) – €20

In deze trilogie vertelt Khadidiatou (Khadia) Diallo het verhaal van Goubé, een jong Senegalees meisje, dat het risico loopt op VGV en gedwongen huwelijk. Khadia is de oprichtster en voorzitster van GAMS België. Geboren in Linkéring, Senegal in 1955, kwam ze eind jaren ’80 in België aan. Ze leerde lezen en schrijven aan het Collectif Alpha in Brussel, dat dit boek jaren later publiceerde. Te bestellen via info@gams.be ( €20 voor alle 3).

Diariatou ten opzichte van traditie – €15

Beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Om de franstalige versie te kunnen herdrukken vraagt GAMS België vzw een participatie van 15€ per opgestuurd exemplaar (inclusief verzendkosten).  Om het stripverhaal te bestellen, kunt u 15€ overschrijven naar de bankrekening van GAMS BE37 0012 8683 3928  en een e-mail zo vlug mogelijk als bevestinging sturen naar info@gams.be

Educatieve spellen

Mijn woestijn: stellingenspel aan de hand van de film “Desert Flower”

Deel 1: Film en bespreking. De film ‘Desert Flower’ vertelt het levensverhaal van Waris Dirie. De begeleid(st)er kan de film integraal tonen of kan enkele fragmenten (die in het draaiboek aangegeven worden) uitkiezen.
Deel 2: Stellingenspel. Het debat wordt gestimuleerd aan de hand van stellingen waarbij eventuele taboes worden weggewerkt. In de handleiding worden de nodige informatie omtrent de behandelde thema’s opgenomen.

Downloaden (pdf)

Praatplaten: vrouwelijke genitale vermiking en gendergebonden geweld 

Deze tool richt zich tot personen die leren lezen en schrijven en/of personen die Nederlands leren in klas- of groepsverband. Veel personen uit betrokken gemeenschappen doen op een bepaald moment beroep op dergelijke vormingen (inburgering, OKAN, alfabetisering), die een gepast kader vormen om het thema aan te kaarten.

Downloaden (pdf)
Downloaden foto (pdf)

Ganzenspel: vrouwelijke genitale verminking, ontrafeld en ontkracht

De jongeren worden aangezet om kritisch stil te staan bij VGV, geweld en discriminatie, die aanwezig zijn in het dagelijks leven. In de handleiding werd de nodige informatie omtrent de behandelde thema’s op een overzichtelijke manier opgenomen. Beschikbaar via info@gams.be.

Om een van deze tools (Mijn Woestijn, Praatplaten of Ganzenspel) te ontlenen: