profileimage

Samia Youssouf is intercultureel bemiddelaar bij de helpdesk van GAMS België in Luik. Ze strijdt al jarenlang tegen VGV, in Djibouti en in België.

Van 2011 tot 2015 werkte Samia rond VGV voor het Centrum voor Familieplanning Louise Michel. In 2015 opende GAMS België een helpdesk in Luik, waar veel asielzoekers/-ster wonen. Sindsdien is Samia verantwoordelijk voor de activiteiten van de organisatie in de Provincie Luik.

“Soms stappen we zelf naar vrouwen die besneden werden, in alfabetiseringscursussen, bij het ONE, in scholen… En soms  komen zij naar ons toe. Ik ontmoet families, moeders en vaders. Er wordt een individuele begeleiding opgestart en we werken samen met verschillende partners, zoals centra voor familieplanning… De vrouwen komen op gesprek en, wanneer dit nodig is, stuur ik ze door naar andere structuren voor medische of juridische ondersteuning. We organiseren ook groepsactiviteiten voor vrouwen. Ik doe een permanentie bij het ONE en geef voorstellingen bij de opvangcentra voor asielzoekers/-sters. De meeste personen die we ontmoeten, zijn asielzoekers/-sters.”

Samia is ook actief in Djibouti, Ethiopië en Somaliland. Ze organiseerde er verschillende sensibiliseringsprojecten in samenwerking met de NGO Respect for Change. In 2012 werkte ze mee aan een campagne waarbij belangrijke personen in Djibouti zich uitspraken tegen VGV.

“Mijn persoonlijke overwinning, dat is mijn dochter. Ze is intact. Binnen mijn familie, die in Djibouti gebleven is, worden minder besnijdenissen uitgevoerd. Mijn moeder heeft haar jongste dochter niet laten besnijden. Dat is een overwinning.”