Nieuwe communicatiemiddelen voor de begeleiding van vrouwen getroffen door Vrouwelijke Genitale Verminking ontwikkeld voor en met de doelgroep

In België wonen meer dan 23.000 meisjes en vrouwen die genitale verminking hebben ondergaan.  Om hen te hulp te schieten zijn er twee multidisciplinaire zorgcentra in ons land. Eén in het Universitair Ziekenhuis Sint-Pieter in Brussel (CeMAViE) en één in UZGent (Vrouwenkliniek). Beiden bieden holistische hulp aan vrouwen getroffen door VGV : medische, seksuologische, psychologische en chirurgische zorg (inclusief een clitorale reconstructie) die volledig wordt terugbetaald door het ziekenfonds. Aan de vooravond van de Internationale dag van de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV) op 6 februari, wordt door GAMS België een nationale campagne gelanceerd – in opdracht van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IVGM) en de FOD Volksgezondheid. Het doel is vrouwen die een vrouwenbesnijdenis ondergingen kennis te laten maken met de twee -door het RIZIV- erkende multidisciplinaire zorgcentra in België.

Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) is een schending van de mensenrechten.  Volgens UNICEF ondergingen minstens 200 miljoen meisjes en vrouwen in 30 verschillende landen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië één of andere vorm van genitale verminking: clitoridectomie, vrouwenbesnijdenis of infibulatie.

Genitale verminking is geen ver-van-mijn-bed-show. Ook in ons land zijn de cijfers onrustwekkend. VGV bezorgt niet alleen voor fysieke, maar ook voor psychologische wonden bij vele meisjes en vrouwen. Het is essentieel dat zorgverleners de problematiek herkennen en vooral: gepast reageren. Ook de doorverwijzing naar één van onze twee erkende centra’s die we via het RIZIV financieren is nodig zodat de meisjes en vrouwen gepast begeleid kunnen worden,” aldus minister van Volksgezondheid Vandenbroucke.

“Genitale verminking is een schending van het recht van vrouwen om over hun eigen lichaam te beschikken. Het veroorzaakt ondraaglijk lijden en brengt het leven van vrouwen ernstig in gevaar. Ik ben er trots op dat ons land deze vrouwen de mogelijkheid biedt om zowel lichamelijk als geestelijk te herstellen dankzij kwalitatieve zorg die 100% gratis is. Wij stellen het voorbeeld op Europees niveau. Ik ben blij dat ik door de financiering van deze campagne nog meer vrouwen getroffen door VGV zal kunnen helpen”, aldus Sarah Schlitz, staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit.

Getuigenissen

Sommige vrouwen wachten jaren met het raadplegen van een arts omdat ze niet op de hoogte zijn van deze multidisciplinaire zorg, vandaar het belang van deze bewustmakingscampagne. Vrouwen die deze multidisiplinaire zorg ontvingen, getuigen dat het de moeite waard is.

Ik had verschillende sessies met de seksuologe van het centrum, ze leerde me van mezelf te houden, mezelf echt te kennen zoals ik ben, me goed en vrij te voelen. Ik ben het die beslist, het is mijn lichaam, het is mijn leven,” zegt Sally, die enkele maanden begeleid werd in één van de multidisciplinaire centra.

Ook al zal het nooit meer zoals tevoren zijn ; ik heb de indruk dat ik mijn clitoris, die me was ontnomen, heb teruggewonnen,” vertrouwde Awa, die een reconstructieve operatie had ondergaan, ons toe.

Hulp zoeken is vaak nog taboe voor vrouwen die meestal niet durven praten over het geweld dat ze als kind hebben doorstaan. Daarom kreeg GAMS België de opdracht deze nationale campagne te ontwikkelen. Er komen ook ontmoetingsmomenten tussen de doelgroep en de medische teams van de twee erkende ziekenhuizen.

Vandaag doet Awa een oproep aan alle vrouwen die net als zij besneden zijn: “Aarzel niet om naar de erkende centra te gaan ; er zal naar je geluisterd worden“.

Praktische informatie

Op vrijdagochtend 3 februari 2023 wordt een nationale campagne gelanceerd. Nieuwe communicatiemiddelen die mét en voor vrouwen getroffen door VGV werden ontwikkeld in samenwerking met GAMS België. De campagne werd gefinancierd door Sarah Schlitz, via het Instituut van Gelijkheid voor Vrouwen en Mannen (IVGM). De twee erkende centra worden gefinancierd door Minister Frank Vandenbroucke en FOD Volksgezondheid.

De nieuwe communicatiemiddelen die via GAMS België, het IVGM en FOD Volksgezondheid verspreid worden :

  • Kortfilm over het multidisciplinair zorgaanbod bij één van de twee erkende centra : CeMAViE – UMC Sint-Pieter in Brussel
  • Kortfilm over het multidisciplinair zorgaanbod bij de Vrouwenkliniek – UZ Gent
  • Een meertalige animatiefilm (binnenkort beschikbaar in het Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Peul, Somalisch)
  • Getuigenissen van vrouwen die een multidisciplinaire begeleiding volgden in één van de erkende zorgcentra
  • Nieuwe brochures over de twee erkende zorgcentra (CeMAVIE in NL, FR, EN – Vrouwenkliniek in NL, FR, EN)
  • Affiches voor de bekendmaking van de nationale campagne (in het Nederlands, Frans en het Engels)

No Replies to "Nieuwe communicatiemiddelen voor de begeleiding van vrouwen getroffen door Vrouwelijke Genitale Verminking ontwikkeld voor en met de doelgroep"