#EndFGMmyths: is VGV gekoppeld aan religie?

Een van de meest voorkomende misvattingen is dat vrouwelijke genitale verminking (VGV) voorgeschreven wordt door religie. Het wordt vaak opgeworpen ter verdediging van VGV en veel mensen denken dat bepaalde religies de praktijk opleggen. Het Europese Netwerk EndFGM, waarvan GAMS stichtend lid is, neemt elke maand een andere misvatting onder de loep in het kader van de 2020 #EndFGMMyths campagne.

Jenny’s verhaal

“Ik was vijf toen ik VGV onderging. Er werd mij verteld dat een dame die ik niet kende, mijn zus en mij op een speciale reis zou meenemen. We gingen op een vliegtuig zonder mijn ouders.

De ochtend nadat ik aankwam, werd ik op een koude tafel gelegd. Ik had geen idee wat er zou gebeuren.

Ze deden mijn slipje uit en tilden mijn jurk op. Ik voelde me blootgesteld en naakt. Ik begon te vechten en te huilen. Iemand hield me vast en bedekte mijn mond en ogen met de handen. Toen voelde ik het koude metaal en de eerste snee. De pijn op dat moment was ondraaglijk. Ik kan het met geen enkele andere pijn  vergelijken.

Geleidelijk aan werd ik beter en werden we naar huis gestuurd. Onze moeder had een taart gemaakt, wat vreemd was omdat ze normaal gesproken nooit taarten maakte. Er werd ons verteld dat we onze gehoorzaamheid aan God aan het vieren waren. Er werd ons verteld dat het iets was waar we nooit over konden praten.

Ik herinner me dat mijn zus en ik in elkaars armen huilden, wetende dat we dit vreselijke geheim moesten bewaren.

Toen ik opgroeide, dacht ik dat het met alle meisjes gebeurde. Het was pas toen ik de menselijke anatomie studeerde aan de universiteit dat ik me realiseerde dat ik niet was zoals iedereen.

VGV heeft een vreselijke impact op mijn lichaam gehad. Totdat ik een hysterectomie had, waren mijn regels ondraaglijk. Seks was altijd, altijd pijnlijk.

Het is belangrijk dat de mensen begrijpen dat het niet is omdat zo weinig Amerikanen zich hebben uitgesproken,  dat het hier niet gebeurt. Er is zo’n stilte die deze praktijk omringt. Totdat we het er meer over hebben, zullen we nooit weten hoeveel meisjes in de VS zijn getroffen. We moeten de schaamte wegnemen en ervoor zorgen dat het een veilig onderwerp wordt om over te praten.

Dit is geen kwestie van ras, cultuur, religie, regio of iets anders. Het is een menselijke kwestie, punt.”

Blijf de mythes ontkrachten


No Replies to "#EndFGMmyths: is VGV gekoppeld aan religie?"