19.05.2020 – Webinar “Feminisme en antiracisme: perspectieven voor de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking in België”

Op dinsdag 19 mei 2020 organiseert GAMS België, een vereniging die zich al meer dan 20 jaar inzet tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV), een webinar rond VGV in België en dit binnen een intersectionele benadering die feministische en antiracistische benaderingen combineert.

Waarom deze webinar?

De recente ontwikkelingen op Europees niveau tonen meer dan ooit het belang aan van het deconstrueren van stereotypen en foutieve denkbeelden rond VGV (of vrouwenbesnijdenis). Op 10 februari 2020, twee dagen voor de stemming in het Europees Parlement over een resolutie betreffende een strategie voor het bestrijden van VGV in de wereld, introduceerden extreemrechtse groeperingen een tegenresolutie waarin VGV bestempeld werd als een “barbaarse” praktijk en “een moslimprobleem”. De strijd tegen VGV werd op die manier geïnstrumentaliseerd voor eerder islamofobe en racistische doeleinden.

Vier jaar na de eerste publicatie, blijft het doel van de handleiding “Vrouwelijke genitale verminking: een aantal mythes onder de loep” van GAMS België, nog steeds actueel; namelijk stereotypen zoals: “VGV is een ‘barbaarse’ praktijk die enkel binnen de Islam wordt toegepast en die alleen voorkomt in Sub Saharaans Afrika”, ontkrachten.

Het discours rond VGV ontkrachten

Een dialoog over de incorrecte representatie van VGV lijkt noodzakelijk om de politieke instrumentalisering te voorkomen en de betrokken vrouwen niet nog meer schade te berokkenen.

VGV mag niet geassocieerd worden met een religie of een continent. Tot de betrokken gemeenschappen behoren zowel moslim-, christelijke als animistische groepen en dit uit verschillende regio’s in Afrika, het Midden-Oosten en Azië-Pacific. Het discours dat hen in België en Europa omringt, kan echter als islamofoob of racistisch beschouwd worden.

  • Wat is het effect van deze vooroordelen over VGV op de gemeenschappen die door de praktijk worden getroffen?
  • Wat zijn de mogelijke en noodzakelijke verbanden tussen de strijd tegen racisme en de strijd tegen VGV?
  • Hoe kunnen we afstappen van een koloniaal en Europees georiënteerde manier van denken en een reflectie opbouwen die bevorderlijk zijn voor het zelfbeschikkingsrecht en empowerment van vrouwen, betreffende kwesties die hen rechtstreeks aangaan?

Sprekers/spreeksters

Interesse?

De webinar zal op dinsdag 19 mei van 15u00 tot 17u00 plaatsvinden. Registratie is verplicht, via het formulier:

Ik schrijf me in

De link naar de virtuele vergadering wordt per e-mail verstuurd.

De discussies zullen in het Frans worden gevoerd.

Spreek je geen Frans of kun je niet meedoen?

  • Er zal een rapport over de webinar in het Frans en het Nederlands worden gepubliceerd.
  • Een andere webinar in het Nederlands zal ook voorzien worden. Meer info hierover volgt.

Heeft u vragen?

Contacteer Katrien De Koster, coördinatrice van GAMS vzw in Vlaanderen: katrien@gams.be of +32 (0)495/93.93.18

 


Logo     End FGM

Deze webinar is mogelijk dankzij de steun van Equal.brussels.

Egalités des chances - Service public régional de Bruxelles


No Replies to "19.05.2020 - Webinar "Feminisme en antiracisme: perspectieven voor de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking in België""